fredag 8 mars 2013

En annan del av Thailand, ojämställdhet och klimatförändringar

Kära bloggen!
Ledsen för dåligt bloggande den här veckan. Men grejen med att det ibland känns som att vi är där dokumentärerna på tv/nyheterna spelas in - är så väldigt känslomässigt uttömmande. Det här med att träffa barnen som dör i cancer för att deras föräldrar är bönder och använder alldeles för mycket (eller ovarsamt) kemikalier när dom brukar jorden (för att vi ska kunna köpa billiga bananer i väst typ). Men varför använder dom så mycket kemikalier då? Jo, på grund av klimatförändringarna och för att temperaturen har ökat så att det är så fruktansvärt torrt och svårodlat här (samt att hus- och landpriserna har tiodubblats för att thailändarna i söder vill flytta norrut på grund av temperaturhöjningen/stormarna/vågorna/regnen/ovädren/hettan är värre och det faktum att södra Thailand kommer så sakteliga befinna sig under vatten så småningom när havsytan ökar. Och vi i Sverige ba YES! Bara höj temperaturen! Sköööönt! Men nej. klimatförändringarna märks så sjukt mycket mer här. Så frustrerande!! (vilket bland annat leder till fler sjuka, fler uttorkade, kraftigare regn under regnperioden - vilket resulterade i att man förra året fick flytta åldringarna från byarna för att de blev helt översvämmade av regn som inte försvann på två månader vilket i sin tur resulterade i att skadedjur kom fram typ ormar och annat som spred smitta + att det blev svårt att få tag på rent vatten vilket leder till ännu mer sjukdom och lidande vilket ju bara är en tråkig negativ och dålig spiral) Läs här  Gå med här och gör så här ). Så! Nu har jag fått det ur mig. Vi återgår till rubriken så ska jag berätta mer om praktiken i nästa inlägg:

I helgen bjöd universitetet oss på ännu en utflykt! Nu ännu längre bort och en lång weekend. I fredags blev vi hämtade 06:00 eller, det blev snarare 07 eftersom samtliga av de sex kinesiska utbytesstudenterna lyckades försova sig.. och lite drygt sju timmar senare var vi framme i Pattaya. Fredageftermiddag spenderades på stranden! Havet! Äntligen!


 Våra kinesiska vänner
Ella, på stranden thai-style. Det gäller att täcka så mycket hud som möjligt med kläder och sedan ha sun-block på resten, för att hålla sig så blek som möjligt :)

Hela Pattaya är väldigt annorlunda än det Khon Kaen vi är vana vid. För det första fanns det turister i Pattaya, mängder av turister. Med så lite kläder som möjligt, mot något mer konservativa "över knä, över axlar" som vi är vana vid här. Sen var ungefär allt annat också milsvitt mot det vi är vana vid. På kvällen fick vi även se walking street som, liksom allting annat, verkligen inte var det walking street som finns i Khon Kaen. Vi fick se ungefär den fördomen vi hade om Pattaya.. Där fanns det mängder med lättklädda och dansande kvinnor och sk. ladyboys som erbjöd det mesta (och mängder med trånande turister..). Och som vår kära thailändska vän uttryckte det "det här är inte det Thailand jag är stolt över". Det var inte så trevligt..

Dagen därpå blev desto mer förtjusande. Då tog dom oss till en gigantisk och prisad trädgård och kombinerad djurpark. Vi fick se det mesta i djurväg, jag red elefant (Olof avstod och stannade på marken och förevigade det hela med allas kameror..) och vi såg lite av den fantastiska trädgården.


 Ett tu tre kom en av de mest kända munkarna i Thailand förbi-ridande på en elefant till Ellas stora förtjusning! En munk med utbildning, jag tror att han tillomed är/har(?) en PhD.

Vi såg en show med folkdans från alla delar i Thailand, thaiboxning, traditionella kläder, danser, instrument.. 
 Sen elefantshow. Elefanterna kunde både cykla, måla, spela fotboll, basket, bowling, ge massage, dansa, m.m.
 Trots mitt inre etiska dilemma om man ska uppmuntra till exempelvis bilden ovan eftersom man inte riktigt vet hur djuren på djurparken egentligen har det, så kunde jag inte låta bli att betala för att bli lyft i snablarna. (efter att ha frågat Olof cirka hundra gånger om vad han trodde att elefanterna egentligen tyckte om att göra alla de där konsterna, men som han sa, det är nog roligare än att stå kedjad i en spilta).

Utflykt här, betyder ett fullt schema! Så på kvällen bar det vidare till mer underhållning, nu i form av drag-show. Sång och dans av män utklädda till kvinnor, eller föredetta män som nu är kvinnor eller en blandning med samlingsnamn: ladyboys! Kvinnorna på bilden ovan är alltså kvinnor. Som har varit män. Eller män som ser ut som kvinnor. Svårt att veta. Men vackra var dem! (Jag har hört flera thailändska kvinnor beklaga sig lite över att det är svårt att hitta en bra thailändsk man som är singel, då en del blir munkar, en del blir ladyboys, en del är gay och sen finns det några heterosexuella män kvar för de heterosexuella kvinnorna).

Dagen därpå bar det av till Bangkok! Vi hann inte se så mycket mer än slottet och ett intilliggande tempel (som var väldigt vackert) på grund av den extremt tunga och långsamma trafiken plus att vi skulle vinka av kinesiskorna på flygplatsen då terminen är slut och det var dags för dem att åka hem...







 Templet och palatset var oerhört vackert utsmyckat i mängder av guld.
 Olof med sinne för detaljer

 Dagen till ära regnade det. Ordentligt! Vi hade inga paraplyer men Olof löste det med Ellas solhatt och med tanke på värmen så torkade man snabbt när det väl slutade regna.
Och sedan vinkade vi av kinesiskorna innan vi vände hemåt mot Khon Kaen. Mycket tråkigt att de har åkt, men otroligt roligt att få ha lärt känna dem. Jag tror säkerligen att både jag och Olof kommer åka till Kina någongång och förhoppningsvis träffa dem. Visste ni förresten att man i Kina måste kunna simma för att bli sjuksköterska? Det räknas som första hjälpen.

Dock var det skönt att komma hem till vår lilla 1,7 miljoners stad och vårt lilla campus med 300 000 personer boende på området (Stort som Malmö i antal! undrar hur det kommer kännas att komma hem till lilla Lund :) efter att ha varit i jättestaden Bangkok.

Sen är det ju internationella kvinnodagen idag! Då kan man stoltsera lite extra mycket över att vara kvinna. Men som Nanna tycker här så finns ju dagen till för att det inte är som det ska och det är ju trist. Det hade varit så himla bra om kvinnor exempelvis hade tjänat lika mycket pengar som män, varför är det inte så? Lika lön för lika arbete.


Nu har jag lyckats skriva ett inlägg om både klimatförändringar, ojämställdhet och utflykter. Dags att avsluta.
Hoppas allt är bra hemma!
Tänk, nu har halva tiden gått. Snart ses vi!
Ellen

2 kommentarer:

  1. Alltså just bananerna har jag inget problem med eftersom jag alltid köper eko och KRAV-märkta. Ellen den där dansen påminner mycket om dansen på Bali, om du kommer ihåg.Och snabellyftning verkar ju häftig. Hur mycket pisk har dom fått innan dom lärt sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra där pappa! Gör du det med kaffet också? :) Ja, jag tycker också det. Fantastiska dräkter och danser. haha usch jag vet inte.. säkert jättemycket. Och pisk var det inte, dom blev "tillrättavisade" med typ en yxa fast med en .. vinkad kniv längst fram? Såg väldigt grymt ut men även där tröstade Olof med att dom har supertjock hud och att det nog inte gör så ont som det ser ut. Dock såg elefanterna som gladast ut under showen, så det var skönt. Men sen såg vi en, vad det såg ut som, drogad tiger som låg helt utslagen som man kunde fotografera sig med och en maaaaaassa andra djur i alldeles för små hagar i svenska mått mätt..

      Radera